Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Kollár Árpád rendhagyó irodalomórája a főiskolán

A Miskolczy Szakkollégium irodalmi beszélgetésre hívta Kollár Árpádot, vajdasági magyar költőt, műfordítót október 9-én. Az író-olvasó találkozó a főiskola pedagógushallgatóinak és a város középiskolás diákjainak élénk érdeklődése mellett zajlott. A szerzővel köteteiről, gyermekirodalmi munkásságáról dr. Bordás Sándor, főiskolai docens beszélgetett.

Irodalmi beszélgetés Kollár Árpáddal.

A József Attila-díjas írónak 2014-ben jelent meg az első gyerekkönyve, a Milyen madár, amely számos elismerésben részesült, többek között az Év Gyerekkönyve díjjal jutalmazták. A gyermekvers-kötet után a Völgy, írta Tárkony című mesekönyv következett, majd jött a Nyuca (Bestiárum), a játékos természetrajzkönyv, egy kevésbé a gyermekek korosztályát megcélzó alkotás.

Irodalmi beszélgetés Kollár Árpáddal.

Kollár Árpád elrugaszkodik a klasszikus gyermekirodalmi nyelvezettől. A Milyen madár című kötetében egyaránt olvashatunk tőle lírai hangvételű vagy halandzsaverseket és mondókákat, a kötött versformáktól a szabad rímekig. Többek között olyan nem hagyományos gyermekvers témák is megjelennek benne, mint az elmúlás, a testi hibák vagy az anya-szerep kevésbé idealizált ábrázolása.

Irodalmi beszélgetés Kollár Árpáddal.

Az író-olvasó találkozón szó esett a szegedi Gyermekintenzív Osztály „kis betegeinek” és kezelőorvosaiknak történeteit elmesélő Szuperhősök a klinikán című legújabb mesekönyvről is.

Irodalmi beszélgetés Kollár Árpáddal.

A közönség a rendezvény végén megismerhette a Csimota Könyvkiadó által is népszerűsített Papírszínház módszert, melynek lényege, hogy a fakeretben cserélhető, nagyméretű lapok segítségével a mesélő, a gyerekekkel szembefordulva a lapok mozgatásával igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást. Kollár Árpád Félbevágott március vagy a Mire jó egy lyukas zacskó? című művei szintén elérhetők Papírszínház-mesékként.

Irodalmi beszélgetés Kollár Árpáddal.