Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Az Eötvös József Főiskola története röviden

Baja, a dél-magyarországi Bács-Kiskun megye többnemzetiségű, közel 40 000 fős lélekszámú városa, a térség gazdasági, kulturális és oktatási központja. A hangulatos Duna parti város a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó ártéri erdőnek, a Gemencnek, és a víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét. A víz közelsége központi eleme az itt élő emberek életének, munkájának, ünnepeinek.

Az Eötvös József Főiskola a város egyik legrégebbi, egyben legpatinásabb intézménye, amely 150 éves múltra tekint vissza. A város felsőoktatási intézményeként kiemelt szerepet vállal a város kulturális, oktatási és tudományos életében egyaránt. Az intézmény küldetéseként fogalmazta meg, hogy pedagógusok és közgazdászok képzésével járul hozzá a régió, illetve az ország társadalmi felemelkedéséhez. A továbbképzések, szakirányú képzések lehetőséget kínálnak a felnőtt lakosság számára az élethosszig tartó tanulásra.

A tanítóképzőt 1870. október 17. napján alapították Eötvös József kultuszminiszter törvényjavaslata alapján. Az Eötvös József Főiskola az 1870-ben alapított Tanítóképezde jogutódja 150 éves múltja során hosszú ideig, mint középfokú tanítóképző működött. 1959-ben felsőfokúvá vált az intézmény (Felsőfokú Tanítóképző Intézet), majd 1976-ban főiskolai rangot kapott. A főiskola 1984-ben felvette Eötvös József nevét. A képzési kínálat 1989-től bővült, elindult az óvodapedagógus képzés. 1996. július 1. napjától Eötvös József Főiskola néven, az akkor 125 éves múlttal rendelkező Eötvös József Tanítóképző Főiskola és a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Vízgazdálkodási Tagozatával közös szervezeti keretek között kezdte meg működését. A Főiskola kínálata 2002-től kiegészült a gazdaságtudományi képzési területtel. A csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzés mellett 2015-től elindult a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak is. A műszaki intézetek 2017. február 1. napjától kiváltak az intézményből, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karaként működnek tovább. Az Eötvös József Főiskola önállóságát megtartva, három intézettel, négy alapszakon képzi hallgatóit: tanító, óvodapedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint gazdálkodási és menedzsment szakon. 2020 szeptemberétől a gazdálkodási és menedzsment szakunkra felsőoktatási szakképzésként is lehet jelentkezni. A Főiskola szakirányú továbbképzési szakjaiból gazdag a kínálat, mely a mindenkori igényekhez igazodik.

Utolsó módosítás időpontja

2022. február 15.