Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

10 000 ajándék Mészöly-kötetet ad a diákoknak a Libri

A szerző születésének centenáriumát a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó közös programja 10 000 ajándék könyvvel ünnepli.

Libri hirdetés.

A 20. század egyik legfontosabb magyar prózaírójának öt novelláját tartalmazó kötettel 10 000 magyar főiskolást, egyetemistát és középiskolást ajándékoznak meg - olvasható a Libri Könyvkereskedelmi Kft. közleményében.

Mészöly Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából Hozd magaddal a diákod, vigyél egy könyvet! címmel indított akciót a Libri. A könyvesboltokba betérő főiskolásoknak, egyetemistáknak vagy középiskolásoknak csak be kell mutatniuk a diákigazolványukat, és ajándékba kapnak egy példányt Mészöly Miklós Nem felelt meg neki című novelláskötetéből. A Libri ajánlata addig tart, amíg a 10 ezer kötet el nem fogy.

Mészöly Miklós Molnár Miklósként született Szekszárdon, majd a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. 1944 őszén behívták frontszolgálatra, és Észak-Poroszországba vitték, ahonnan kalandos úton szökött vissza Magyarországra. Hazatérése után közellátási felügyelőként alkalmazták, majd lapszerkesztő, később szabadfoglalkozású író lett. 1949-ben házasodott össze Polcz Alaine-nel, akivel hullámvölgyekkel teli kapcsolatuk ellenére több mint ötven át voltak társak.

Legismertebb művei: Az atléta halála (1966), a Saulus (1968), a Film (1976) és a Családáradás (1995) című regények, valamint a Jelentés öt egérről (1967) című novelláskötet, de írt esszét, drámát, verset, mesét és publicisztikákat is.

Életművét végigkíséri az elbeszélői technika tökéletesítésének vágya, aminek nagyszerű példái a születésének 100. évfordulójára összeállított, Nem felelt meg neki címet viselő novelláskönyvben szereplő történetek is.

Mészöly Miklós 1964-ben (Fotó: Hunyady József)
Mészöly Miklós 1964-ben (Fotó: Hunyady József)

 

Címkék