Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Az EJF is részt vett a Nemzetiségi Ösztöndíjas Pedagógushallgatók II. Parlamenti Találkozóján

Második alkalommal rendezték meg 2021. szeptember 22-én a Nemzetiségi Ösztöndíjas Pedagógushallgatók Parlamenti Találkozóját az Országház Felsőházi üléstermében. 

Hallgatóink a Parlamentben jártak.

A találkozón az Eötvös József Főiskolát a nemzetiségi pedagógusképzésben résztvevő hallgatók, dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor és dr. Szőcs Krisztina a Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Intézet igazgatója képviselték.

A találkozó 10 órakor kezdődött Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága (NEB) elnökének köszöntőjével, majd Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára üdvözölte a jelenlévőket, aki közös felelősségként és feladatként beszélt a nemzetiségi oktatás fejlesztéséről.

A megjelenteknek előadást tartott: prof. dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a nemzetiségi pedagógusképzésről az új egyetemi struktúrában; dr. Pánczél János a Klebelsberg Központ Köznevelési főosztályvezetője a Klebelsberg Központ által fenntartott köznevelési intézményekről, valamint Weigert József a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ intézményvezetője a Nemzetiségi Ösztöndíj Programról.

Az eseményen került hivatalosan kihirdetésre a 2021/2022-es tanévre vonatkozó Nemzetiségi Pedagógus Tanulmányi Ösztöndíj pályázat. 

Zárszót mondott Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, a NEB elnöke, aki örömét fejezte ki a közös találkozás létrejöttéért.

A rendezvényt német, roma, szerb, szlovák és horvát nyelvű gyerekműsorok színesítették.

A konferencia hivatalos részét állófogadás követte a Parlament Dunai folyosóján, amely lehetőséget biztosított további szakmai és személyes beszélgetésekre, találkozásokra. 

Ritzl Ivett második évfolyamos német nemzetiségi óvodapedagógus hallgatónk interjúban fejthette ki véleményét az ösztöndíjról, nyilatkozatát az „Unser Bildschirm” című műsorban láthatjuk 2021. október 5-én, kedden a Duna és a Duna World csatornáján.

Hallgatóink a Parlamentben jártak.