Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Egyetemi Sport Nemzetközi Napja

EJF-es csapat

A tanév harmadik hetében, a bajai Eötvös József Főiskola egy része, egy bátor kis csapat, útnak indult Budapestre, hogy részt vegyen az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjának megünneplésén.

Ezt a napot az UNESCO 2015-ben szavazta meg, hogy szeptember 20-a, az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS: International Day of University Sports) legyen. A nap célja többek között, hogy ráirányítsa világszerte a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban is.

2018. szeptember 20-án, Budapesten az Orczy-kertben, az IDUS2018 részeként egy nagyszabású Budapesti Egyetemi Sportfesztivált rendezett a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közösen.
Erre a gazdag programsorozatra mentünk fel a hallgatókkal, megtöltve egy 29 fős buszt, énekelve, vidáman, hajnali kelés és indulás ellenére is nagyon jó kedvvel.
Megérkezésünkkor rögtön betöltöttük a teret, a főiskola Sportirodájának egyen-pólójában nagyon kitűntünk már a legelején, de a mindig tettre kész, mosolygós társaság kisugárzásában is gyorsan a figyelem középpontjába került.
Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkár, Simicskó István kormánybiztos, Józsa János egyetemi tanár, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Szalay- Bobrovniczky Alexandra Budapest főpolgármester-helyettese, Sára Botond Józsefváros polgármestere, HÖOK nevében Gulyás Tibor elnök.
Ezután bemutatókat nézhettünk meg, mint az NKE SE Tonfa szakosztály, őket követően az Intézkedéstaktika szakosztály, a Ju-jitsu és az RTK Gym szakosztály következett. A látványos bemutatókról az otthon maradtak szívét videó üzenetekkel fájdítottuk.
A megnyitó után hallgatóink részt vehettek különböző labdajátékokon, küzdősportokat próbálhattak ki. Volt buborék foci, óriás jenga, hanoi torony, labdapók, légpisztolyos lövészet, íjászat, célba dobás, tollaslabda, mászófal, kalandpark, fizikai erő és állóképesség mérés, ergométer, kettlebell, rendőrségi akadálypálya, játékos triatlon, mini foci torna, aerobic és zumba, vívás Szatmári Andrással, cheerleader bemutató, gerinc jóga, lasertag, PlayIT aktivitások, küzdősport, önvédelmi és intézkedéstechnikai bemutatók, lábtoll labda, frizbigolf, ultimate frizbi, aknamező, zászlóvadászat, streetworkout...
Hallgatóink szelfiztek Szatmári Andrással, az íjászat és a légpisztolyos lövészet sem volt hétköznapi, tanítást is kaptunk hozzá, hogy hogyan kell jól csinálni. Legmeghatározóbb élmény talán a falmászás volt, amikor is vízszintes és függőleges irányban is másztunk falat. Ezúton is hálásan mondunk köszönetet az NKE Gekko Hegy- és Sportmászó sportegyesület szakosztályvezetőjének, Besenyei Mónika sportmászónak, a hozzánk való segítőkészségéért, nyitottságáért, ahogy bátorított, biztatott mindannyiunkat, és a segítségével meg tudtuk csinálni… végig, órákon keresztül türelemmel volt hozzánk, a főiskola csapata pedig lelkesen tapsolt, biztatott minden egyes kötélen biztosított, magasságokba törő csapattársát. Annyira jó volt megtapasztalni ezt az összetartozást, ezt a csapatszellemet, ezt a sok szeretetet, biztatást, bátorítást. Sokunknak jól esett, korlátainkat leküzdve, túllépve kerültünk ki a játékos megmérettetésből.
A MEFS felkérésére, délután a Sportirodánk szakmai vezetője Bohner-Beke Aliz, a nagy színpadon tartott gerinc jógát a résztvevő egyetemek hallgatóinak, dolgozóinak.
Annyiféle program volt, hogy tényleg mindenki megtalálta a neki tetszőt. Hallgatóink lelkesedése, csapatszelleme példaértékű volt.
Büszkék vagyunk rájuk! Nagyon aktívak, lelkesek és összetartóak voltak.

 

Címkék