Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

ELHUNYT DR. MÁTRAI ILDIKÓ

Életének 57. évében, 2020. június 22-én elhunyt dr. Mátrai Ildikó az Eötvös József Főiskola egykori intézetigazgató főiskolai tanára, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vízellátási és Csatornázási Tanszékének egyetemi docense. Az Eötvös József Főiskola ezúton fejezi ki részvétét. 

Dr. Mátrai Ildikó

Mátrai tanárnő első diplomáját Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen kapta, mint biológia-kémia szakos középiskolai tanár, majd elvégezte a környezetvédelmi tanári szakot és a környezetmérnök szakot is. Doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetemen Baja környéki vizes élőhelyek helyreállításának tájökológiai vizsgálatából írta. Szakértői jogosultsága volt élővilág-védelemből; vízanalitika, vízminőség-védelem, vízminőségi kárelhárításból; víz- és földtani közeg védelemből és mint szakmai vizsgaelnök a környezetvédelem-vízgazdálkodás szakterület szakképesítéseire. 

Több mint egy évtizedig tanított mint középiskolai tanár, mielőtt Baján 20 éve elkezdett oktatni a környezetmérnöki és építőmérnöki képzésen, de óraadó mérnöktanárként továbbra is folytatta a középiskolai tanítást. 2014-ben lett a Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet igazgatója. Kutatási területe felölelte a vizes élőhelyek állapotfelmérését, rehabilitációját, a vízkémiát, vízanalitikát, vízminősítést. Számtalan szakdolgozat és diákköri munka témavezetője volt.
Tagja volt az MTA Ökológiai Tudományos Bizottságának, a Magyar Mérnök Kamarának, a Magyar Hidrológiai Társaságnak.

Kitüntetései és díjai: 

  • a Magyar Hidrológiai Társaság „Pro Aqua” díja; 
  • a Magyar Mérnök Kamara Környezetvédelmi tagozatának „A Környezetvédelmi Műszaki Felsőoktatásért” kitüntetése;  
  • az „Eötvös József Főiskoláért” Alapítvány díja; 
  • a Tolna Megyei Levéltár Helytörténeti Pályázatának díja; 
  • a Magyar Hidrológiai Társaság Lászlóffy Woldemár Diplomaterv Pályázatának díja;
  • az Eötvös József Főiskola Tudományos Bizottsága által meghirdetett oktatói pályázatokon kilenc alkalommal díjazták.

A kollégák és hallgatók körében is nagy tisztelet övezte, mindenki aggódva figyelte küzdelmét a betegséggel, melyet végül nem sikerült legyőznie. Személyében egy nagyszerű pedagógust és egyetemi oktatót, egy kiváló vezetőt, egy igazi példaképet veszítettünk el. 
Bölcsessége, kedves személyisége hiányozni fog.