Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Képzett szakemberek nélkül nincs területfejlesztés

Megállapodást kötött hét, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónában érintett felsőoktatási intézménnyel, köztük az Eötvös József Főiskolával Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

Bányai Gábor kormánybiztos és dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor

Június 30-án, a Szegedi Dóm Látogatóközpontban hivatalos formába öntötte Bányai Gábor kormánybiztos a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében érdekeltséggel rendelkező hét felsőoktatási intézmény az együttműködését, amely egymás munkájának támogatását jelenti a régió fejlődése érdekében. Az aláírási eseményen a kormánybiztos köszöntőjében kiemelte: egy terület fejlődése attól is jelentős mértékben függ, hogy mennyire tudják helyben képezni, és emellett helyben tartani a jövő szakembereit. A felsőoktatás magas szinten szakértő munkaerőt képez, valamint tudományos és kutatási tevékenységével az innováció révén járul hozzá a fejlődéshez. Ahhoz pedig, hogy a képzett munkaerő és a tudás helyben maradjon, a területfejlesztés teszi hozzá a maga részét.

Bányai Gábor kormánybiztos és dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor

Az együttműködés elvi keretein túl, a kormánybiztos néhány konkrétumra is kitért. Az egyik, ezeknek a partneri megállapodásoknak a szerepe a fejlesztések előkészítésében, hiszen – ahogy mondta - a fejlesztési forrásokat kész tervekkel kell várni a hatékony pályázás érdekében. A kormánybiztos ebben is együttműködéséről biztosította az intézményeket.

Bányai Gábor elmondta, hogy a partnerség fontos szempontja a párbeszéd, amelyre ez a jelenlegi együttműködés, most már formális keretek közt is hivatott. Így olyan, a zóna szempontjából fontos tudást, tapasztalatot és javaslatokat is adhatnak hozzá közösen az országos fejlesztéspolitikához, amely nagyban segíti a régió előremenetelét.

Az aláíráson részt vevő hét felsőoktatási intézmény: az Eötvös József Főiskola, a Gál Ferenc Egyetem, a Kodolányi János Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Neumann János Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem stratégiai partnerséget vállal a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztésében. 

Az együttműködési megállapodás aláírói.

Az együttműködési megállapodás aláírói (balról jobbra):
Domokos Tamás a KJE-egyetemi fenntartó tanácsának elnöke, Kodolányi János Egyetem;
Prof. Dr. Dux László rektor, Gál Ferenc Egyetem;
Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor, Eötvös József Főiskola;
Prof. Dr. Gellén Klára rektorhelyettes, Szegedi Tudományegyetem;
Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa;
Prof. Dr. Posta Katalin tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettes, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem;Dr. Fendler Judit kancellár, Szegedi Tudományegyetem;
Dr. Fendler Judit kancellár, Szegedi Tudományegyetem
Dr. Kovács László dandártábornok, mb. tudományos rektorhelyettes; Nemzeti Közszolgálati Egyetem;
Dr. Kovács Zsolt Ferenc mb. tudományos rektorhelyettes, Neumann János Egyetem.

Fotó: Gémes Sándor