Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Koronavírus tájékoztató

Eötvös József Főiskola fontosnak tartja, hogy polgárai a lehető legnagyobb biztonságban folytathassák tanulmányaikat, végezhessenek oktató, kutató munkát, vegyenek részt szakmai gyakorlatokon. Ezért összeállítottunk egy olyan anyagot is, mely a koronavírus (COVID-2019) kapcsán leggyakrabban feltett kérdésekkel kapcsolatban ad tájékoztatást.

A szezonális, főleg közösségben terjedő megbetegedések megelőzése érdekében a főiskola vezetése a kezdetektől folyamatosan lépéseket tesz, szakszerű intézkedéseket hoz.

Hogyan terjed a koronavírus?

A vírus emberről-emberre történő átvitele igazolt, terjedési módja cseppfertőzés és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktus.

Honnan lehet tudni, melyek a koronavírus kapcsán esethalmozódással érintett területek?

Az aktuális helyzetről és újabb érintett területekről tájékozódni lehet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján is (https://www.nnk.gov.hu/), továbbá felvilágosítás kérhető két országos zöld számon: 06-80-277-455 és a 06-80-277-456. Az információs vonalakon a hét minden napján 24 órában, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázhatók. Továbbá http://www.egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok linken tájékoztató anyagok érhetők el.
Az Eötvös József Főiskola vezetősége, összhangban a hatóságok szakmai ajánlásaival, nem javasolja azon területekre az utazást, amiket a járvány a hivatalos értesítések szerint érint.

Kevesebb, mint két hete olyan helyen jártam, ahol esethalmozódás fordult elő. Mit tegyek?

Magyarországra érkezése után 14 napig maradjon otthon, és csökkentse minimálisra a másokkal való kontaktust. Hallgatóként az óralátogatás alóli felmentést a tanulmányi osztályon szerezhet.

Hogyan előzhetem meg a fertőzést?

Jó hír, hogy a fertőződés kockázata jelentősen csökkenthető néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával, melyeket az alábbiakban foglaltunk össze. Kérjük, hogy e szabályok betartására fokozott figyelmet fordítson – akár csak a jelenleg is még folyamatban lévő influenzajárványra való tekintettel is.

  • Rendszeresen mosson szabályosan kezet és tartsa be az alapvető higiénés ajánlásokat és köhögési/tüsszentési etikettet! Hívja fel mások figyelmét is arra, hogy így tegyenek!
  • Mosatlan kézzel ne nyúljon a szemeihez, a szájához, vagy az orrához. Kerülje a fizikai érintkezéssel járó szokásos köszöntési formákat, mint például az kézfogás, csók, stb.
  • Kérjük, kövesse a főiskola campusokon elhelyezett instrukciókat a helyes kézmosásról, és higiéniai rendszabályokról, valamint használják az elhelyezett kézfertőtlenítőket!
  • Egészségügyi maszkot (sebészi szájmaszkot) csak akkor viseljen, ha már influenzás tünetei vannak.
  • Tájékozódjon megbízható forrásokból! Kövesse a WHO honlapján (https://www.who.int) elérhető helyzetjelentéseket.

Mi a teendő, ha valaki olyan emberrel találkozik, aki a járvánnyal érintett országban járt?

Fokozottan tartsa be a „Hogyan előzhetem meg a fertőzést?” kérdésnél leírtakat.

Az EJF polgáraként kiküldetés előtt állok, ráadásul olyan területre utaznék, melyen esethalmozódást tapasztaltak. Mit tegyek?

Az EJF 2020. március 9-i rektori és kancellári együttes utasítása szerint a Főiskola nem engedélyez kiküldetést olyan területre, ahol a járványügyi hatósági intézkedés érvényben van a Nemzeti Népegészségügyi Központ utazáskor aktuális jelentése alapján (az aktuális lista a https://www.nnk.gov.hu weboldalon olvasható). A veszélyeztetett területre már elrendelt, de meg nem kezdett kiküldetéseket visszavonja, megtiltja a Főiskola.

Veszélyeztetett területről érkeztem haza, a Főiskola oktatója/dolgozója vagyok. Mit tegyek? Ha nem megyek emiatt dolgozni, kapok pl. fizetést? Milyen dokumentumokat kell kitöltenem?

Ilyen esetben a Főiskola két hétre vagy mentesíti a közalkalmazottat a munkavégzési kötelezettsége alól, vagy - amennyiben a technikai feltételek és a munkakör jellege lehetővé teszi - otthonában történő munkavégzést lehet elrendelni a számára. A felmentést a rektornak vagy a kancellárnak címzett kérelemben kell kérelmezni. A munakvégzés alóli mentesítés idejére a közalkalmazott állásidőre tekintettel a kinevezése szerinti illetményére, vagy munkavégzés esetén a teljes munkadíjára (illetményére) jogosult. A közalkalmazott hozzájásrulása esetén erre az időszakra szabadság is igénybe vehető.

Nem hivatalos kiküldetésben, de jártam veszélyeztetett területen. Mi a teendőm?

Még a munkába való visszatérés előtt köteles nyilatkoznia a munkáltatói jogkör gyakorlójának arról,  ha veszélyeztetett területen járt.

A szabadidőmben utazom, és veszélyezetett területre. Lehet ennek a munkahelyemen bármilyen következménye?

Ezt a tényként is köteles előzetesen és írásban bejelentenie a munkáltatói jogkör gyakorlójának. Az utazást követő két hétben a munkahelyén nem jelenhet meg. A közalkalmazott erre az időtartamra díjazásra (illetményre) nem jogosult.

Mikor kell arra gyanakodni, hogy esetleg valaki koronavírussal fertőzött?

Ha az elmúlt 14 napban a fent jelölt országokban járt, vagy érintkezett olyan emberrel, aki ott járt, ÉS lázas, száraz köhögés gyötri, vagy légzési nehézségei, légszomja van, kérjen információt a 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számokon.

A betegség eddig elsősorban az idősebb korosztályból szedett áldozatokat. Mit kell tennie egy idősebb oktatóknak/dolgozóknak?

Fokozottan tartsa be a „Hogyan előzhetem meg a fertőzést?” kérdésnél leírtakat.

Mit tesz az Eötvös József Főiskola azért, hogy megfékezze a járványt?

Az EJF a maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával, és az illetékes szakhatóságok szakmai útmutatásának megfelelően jár el.

Az EJF folyamatosan nyomon követi a koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzés világméretű és ezen belül európai terjedését. Ugyancsak figyelemmel kíséri a WHO és a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásait, valamint a témában keletkező tudományos közleményeket.
A fertőzött területeken járt hallgatóink, oktatóink és a velük kapcsolatba került személyek figyelmét felhívtuk arra tájékoztató anyagokban, hogy felső légúti fertőzésre utaló tünetek esetén forduljanak orvoshoz (Sürgősségi Betegellátó Osztály, Háziorvosi Szolgálat).

Koronavírus tájékoztató