Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Közös tisztelgés névadónk, Eötvös József emléke előtt

A Bajai Eötvös József Általános Iskola és főiskolánk névadója, Eötvös József halálának 150. évfordulójára emlékeztünk egy rendhagyó tárlattal február 2-án az általános iskola galériájában.

Radnóti Miklós intézményvezető meghívására az Eötvös József Főiskola rektora, dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya is ellátogatott a kiállításra, hiszen mindkét intézmény az első vallási és közoktatásügyi miniszter nevét viseli. 

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor és Radnóti Miklós intézményvezető a kiállítás megnyitóján.

Nemrégiben kölcsönösen egymásra találtunk a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnökével, dr. Messik Miklóssal, aki felajánlotta intézményünknek a „Reformkori utazóink, a ’48-as emigráció emlékei nyomában” című kiállítási anyagot – ismertette az általános iskola intézményvezetője.

A tárlat Széchenyi István és kortársai – így Eötvös József - utazásai nyomában a reformkori utazóink lakhelyeit, a legérdekesebb emlékhelyek felvételeit mutatja be a tanulóifjúság számára. A sorozatot a felső tagozatos diákok 2021 februárjában történelem, valamint hon- és népismeret órán feldolgozzák, ezzel is szélesítve világlátásukat.

Báró Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter 1870. július 23-án rendelte el a tanítóképző felállítását Baján, és ugyanebben az évben október 17-én kezdődött meg az oktatás az intézményben. A bajai tanítóképző 1976-ban főiskolai rangot kapott, amely 1984. november 13-án vette fel az alapító, Eötvös József nevét. 

Büszkék vagyunk arra, hogy a 150 éves múltú főiskola falai között Eötvös József szellemi örökségéhez hűen, a hagyományokra alapozva, ugyanakkor korszerű módszerekkel oktatjuk a jövő tanítóit, óvodapedagógusait, csecsemő- és kisgyermeknevelőit, valamint közgazdászait – mondta dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya, az EJF rektora a kiállítás megnyitóján.

A Baja Eötvös József Általános Iskola diákjai is megtekintették a tárlatot.