Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Kutatók Éjszakája az EJF-en

Szeptember utolsó péntekén az Eötvös József Főiskola első alkalommal csatlakozott a Kutatók Éjszakája programsorozathoz, amely Európa legnagyobb tudománynépszerűsítő ünnepe. A főiskola a bajai csillagvizsgálóval együttműködve színes programkínálatot állított össze, így minden korosztály megtalálhatta a kedvére valót. 

Kutatók Éjszakája az EJF-en

Mini Naprendszer sétány fogadta az égbolt szerelmeseit, akik egy 3 méter átmérőjű felfújható Nap szimbólummal és a bolygók általános jellemzőivel ismerkedhettek meg a kiállításon.

Kutatók Éjszakája az EJF-en

A Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriuma munkatársának, dr. Jäger Zoltánnak az interaktív bemutatója során a fiatalabb látogatók kézbe vehettek egy valódi meteoritot, melynek vékonycsiszolatát polarizációs mikroszkópban is megvizsgálhatták. A jelenlévők azt is felfedezhették, hogyan történik a tűzgömbök megfigyelése nap mint nap hazánk területén.

Kutatók Éjszakája az EJF-en

Az óvodásokat és a kisiskolásokat Evanics Anna, német nemzetiségi óvodapedagógus szakos hallgató és Pető Roberta, óvodapedagógus szakos hallgató dr. Patocskai Mária főiskolai docens vezetésével játékos természetismereti kísérletekkel varázsolták el. 

Kutatók Éjszakája az EJF-en

A gyermekek többek között rácsodálkoztak a tej kalandjára az ételfestékekkel: egy tálba 1 cm vastagságban tejet öntöttek, majd néhány csepp ételszínezék hozzáadása után belemártották a mosogatószerrel átitatott fültisztító vattás végét. Hogy mi is történt? Az egyhelyben álló festékcseppek „szétszaladtak”, és ameddig a tej a festékkel teljesen össze nem keveredett csak „kergetőztek”. A fekete kígyónak nevezett kísérlet is nagyon látványosra sikeredett: a pedagógushallgatók egy pohárba cukrot és szódabikarbónát vegyítettek, ezzel párhuzamosan egy kerámia tálba homokot locsoltak meg alkohollal. A homok tetejére ráöntötték a cukros-szódabikarbónás egyveleget, majd meggyújtották az alkoholt. Kis idő múlva bűvölet volt látható, fekete színű kígyó bújt elő a keverékből. Az egyszerű kísérletekre a helyszínen magyarázatot is kaptak a gyerekek, akik számos tanulságos tapasztalatot szereztek.

Kutatók Éjszakája az EJF-en

A gyerekzsivajtól hangos programrészeket dr. Hegedűs Tibor a magyar űrkutatás múltjáról és jövőjéről tartott legfőképp már felnőtteknek szóló előadása zárta.

Kutatók Éjszakája az EJF-en

Bízunk benne, hogy minden látogatónk új ismeretekkel és kellemes élményekkel tért haza. Jövőre újra találkozunk!

Kutatók Éjszakája az EJF-en