Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Meghalt Szabó Balázsné Fehérvári Aranka

gyertyaláng

Emlékét tisztelettel megőrizzük

Szabó Balázsné Fehérvári Aranka magyar-német-történelem és orosz szakos tanár 2019. december 15-én életének 102. évében csendesen elhunyt. Aranka néni 12 évig, 1962-től 1974-ig tanított főiskolánk elődjében, a Bajai Felsőfokú Tanítóképző Intézetben oktatóként, a magyar szakcsoport vezetőjeként, majd igazgatóhelyettesi feladatokat is ellátott.

A tanítás mellett az intézet kulturális bizottságának elnöke volt, gondozta az irodalmi színpadot, rendezte az ünnepségeket, felkészítette a hallgatókat. Ezen kívül vezette a városi művelődési ház és a vaskúti úti laktanya irodalmi színpadát, oktatott a TIT által szervezett nyelvtanfolyamokon.

Igazgatóhelyettesként szervezte és irányította a tanítójelöltek gyakorlati képzését, felügyelte a gyakorlóiskola tevékenységét.
A külföldi társintézmények látogatásainak ügyintézése is a feladati közé tartozott, több alkalommal tolmácsolt a látogatások során.
Tagja volt az Országos Nyelvi Szakbizottságnak, az Országos Pedagógiai Intézet tantervelőkészítő munkabizottságának, és társlektora az Anyanyelvi tantárgy-pedagógia című főiskola jegyzetnek.

Tudományos munkája jelenleg is országos hírű és hatókörű. Az 1970-es években elméleti kidolgozója volt a komplex nyelvtantanítás módszertanának, amely az akkor országosan működő iskolarádióban, majd a Tanuljunk magyarul című könyvükben is megjelent. Ez rövid idő alatt 4 kiadásban, több mint 60-60.000 példányban jelent meg, s gyorsan szétkapkodták a pedagógusok, a szülők, az érdeklődők. Szabó Balázsné így elnyerte a Minerva Kiadó Nívódíját.

Miniszteri Dicsérettel ismerték el sokrétű, eredményes munkáját. Aranka néni nyugdíjazása után is folyamatosan élénk szellemi tevékenységet végzett. 2017-ben, 100. születésnapján Budapesten Baja és az Eötvös József Főiskola küldöttsége emléklappal és figyelmességekkel, virágokkal köszöntötte.

Címkék