Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Német nemzetiségi pedagógushallgatók látogatása Ausztriában

Az Eötvös József Főiskola Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Intézete a tavalyi tanévben ösztöndíjpályázatot hirdetett német nemzetiségi tanító és óvodapedagógus szakos hallgatóknak. Az ösztöndíjas hallgatók nyár végén két hetet töltöttek a hollabrunni nyelviskolában (Sprachschule Hollabrunn), ahol német nyelvtudásukat fejlesztették.

Hallgatóink Hollabrunnban.

A főiskoláról hat hallgató részesült ösztöndíj-támogatásban: Bogdán Zsolt III. évfolyamos német nemzetiségi tanító szakos hallgató, Bognár Alexandra III. évfolyamos német nemzetiségi tanító szakos hallgató, Husz Dóra IV. évfolyamos német nemzetiségi tanító szakos hallgató, Rablánszky Gitta III. évfolyamos német nemzetiségi tanító szakos hallgató, Veszeli Orsolya II. évfolyamos német nemzetiségi óvodapedagógus szakos hallgató és Zsifkovics Nikolett IV. évfolyamos német nemzetiségi tanító szakos hallgató.

Hallgatóink Hollabrunnban.

A nyelvkurzus kiscsoportos foglalkozásai lehetővé tették a hallgatók aktív nyelvgyakorlását a tanórákon és a kirándulásokon egyaránt, melyek során megismerkedtek a város nevezetességeivel, látványosságaival, az osztrák kultúrával. 

Hallgatóink Hollabrunnban.

A tanulmányút tapasztalatairól Rablánszky Gitta III. évfolyamos német nemzetiségi tanító szakos hallgató a következőket nyilatkozta:
„Második alkalommal pályáztam sikeresen az intézet felhívására. A program fő célja az volt, hogy német anyanyelvi környezetben hasznosítsuk és fejlesszük a már meglévő nyelvtudásunkat. A fogadó intézmény sokféle programmal készült: délelőttönként nyelvórákat tartottak, ahol különböző témakörökkel foglalkoztunk. Délutánonként jobbnál jobb eseményeket szervetek számunkra. Első nap egy vetélkedőn, úgynevezett ”Stadtrallyen” ismertük meg Hollabrunnt, valamint bortúrán és múzeumlátogatáson jártunk. Második hetünket városnéző kirándulással kezdtük, majd egy nagyobb biciklitúrát is tettünk az egyik oktatónkkal. Számomra az egyik legizgalmasabb program a rádiózás volt. Élőben szerepelhettünk a helyi rádióadásban, amely során interjút adtunk a hollabrunni élményeinkről. Utolsó napunkat az oktatóinkkal közösen zártuk. Összességében elmondhatom, hogy jó volt újra egy olyan nyelvi közegben lenni, ahol a német nyelvtudásomat fejleszteni tudtam. Sokat számított, hogy a célnyelven szóltak hozzánk, csak úgy tudtuk magunkat megértetni. Érdekes volt megtapasztalni az osztrák akcentust, kihívás volt azt megérteni. Összességében kijelenthetem, hogy a két hét alatt bátrabban, magabiztosabban tudtam magam kifejezni, fejlődött a szóbeli kommunikációm. Sokat jelent számomra ez a kurzus! Biztos vagyok benne, hogy a tanulmányaim és a munkám során is kamatoztatni fogom az Ausztriában szerzett tudásomat.”

Hallgatóink Hollabrunnban.

A nyelvkurzus a NEMZ-N-23 „A német nemzetiségi pedagógus továbbképzés 2023. évi támogatása” c. pályázat keretében valósult meg.