Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Nemzetközi konferencia a tudomány szolgálatában

A Magyar Tudományos Akadémia 2022 novemberében ismét megrendezi a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2022” című országos és határon túli programsorozatot, melynek idei mottója: "Tudomány: út a világ megismeréséhez". 

Tudományos konferencia az EJF-en

Az ünnepléshez az Eötvös József Főiskola idén is csatlakozott és november 16-án nemzetközi tudományos konferenciát szervezett. Az egésznapos program során plenáris- és szekcióelőadások, díjátadó, workshop, poszterbemutató, könyv- és szoborkiállítás várta a résztvevőket. 

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor köszöntője.

A megjelent vendégeket dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor köszöntötte. A tudományos konferenciát dr. habil. Tóth Sándor Attila főiskolai tanár, a Tudományos Bizottság tagja, a Danubius Noster c. folyóirat szerkesztője nyitotta meg.

Dr. Tóth Sándor Attila nyitotta meg a konferenciát.

A szakmai tanácskozáson két plenáris előadást hallhatott a közönség a főiskola profiljaihoz, a pedagógus- és a gazdasági képzésekhez illeszkedő témában.

Fazekasné dr. Fenyvesi Margit plenáris előadása.

Fazekasné dr. Fenyvesi Margit, címzetes egyetemi tanár, nyugdíjas főiskolai tanár a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kar, illetve a SZTE-JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet oktatója A beszédhang és a gyermek címmel tartott előadást.

Dr. Gál Zoltán is plenáris előadást tartott.

Dr. Gál Zoltán a PTE Közgazdaságtudományi Karának egyetemi tanára Felzárkózás és megtorpanás: a magyarországi fejlesztéspolitika kihívásai című prezentációját mutatta be. 

Alkotói pályázat díjátadója.

Az Eötvös József Főiskoláért Alapítvány az idei évben is alkotói pályázatot hirdetett a főiskola hallgatói és oktatói részére tudományos és művészeti tevékenységük elismerésére. Horváth Réka és Huszár-Samu Nóra főiskolai tanársegédek, valamint dr. Kosóczki Tamás, főiskolai docens jutalomban részesültek. A főiskola hallgatói közül: Ficsor Fanni, óvodapedagógus szakos hallgató; Iván Rebeka, csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgató jutalmat kapott, míg Csapó Zsófia, tanító szakos hallgató dicséretben részesült.

A hallgatók kulturális műsora.

A főiskola hallgatói zenés műsorral készültek az alkalomra. Ördög Szimonetta és Alföldi Anna, IV. évfolyamos tanító szakos ének-zene műveltségi területes hallgatók énekét az Eötvös József Főiskola Nőikara követte. Vezényelt: Bakacsi Zita mesteroktató, zongorán közreműködött a felkészítő oktató: dr. Kosóczki Tamás.

Kelemen Zsuzsa workshopja.

Kelemen Zsuzsa a bajai Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanítója Kerekítsünk, gyerekek, tejútjáró kereket - projektoktatás lehetőségei a betűtanítás időszakában címmel tartott szakmai műhelymunkát.
A workshoppal párhuzamosan lehetőség nyílt Szabó Áron szobrászművész Part mentén című tárlatát megtekinteni, és a záró tárlatvezetésen részt venni a Kortárs Galériában.

Szabó Áron tárlatvezetése a Kortárs Galériában.

A délután folyamán széleskörű szakmai érdeklődés mellett egymással párhuzamosan zajlott nyolc szekcióban a munka.

Szekcióelőadás.

A konferencia előadói több tudományterületen (pedagógia, pszichológia, nyelvtudomány, irodalom, sport, gazdaságtudomány) mutatták be eredményeiket, kutatásaikat. A konferencián az ország számos pontjából képviselték a tudományos intézményeket, valamint a felsőoktatást. Külföldi vendégeket Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Lengyelországból fogadott a főiskola. 

Szekcióelőadás.

További kísérőprogramja volt a rendezvénynek a régi korok módszertani szakkönyveiből összeállított kiállítás A nevelés szolgálatában címmel. A kiállítás bemutatta, hogy a 19. és 20. század elején milyen módszertani szakkönyvek segítették a tanítói hivatás elsajátítását és a pedagógus munkáját a kisdedneveléstől a néptanítók képzéséig. A muzeális értékű könyvekből képet kaptak az érdeklődők a nevelési módszerekről, a népiskolák nevelési elveiről, a nemzetnevelés akkori helyzetéről.

Kiállítás a Magyar Tudomány Ünnepén.

Képgaléria

 

MEC_SZ 141316NKFI Alapból megvalósult program.