Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Szakmai tanulmányút Bátaapátiba

I. évfolyamos tanító szakos hallgatók utaztak 2024. március 27-én Bátaapátiba. A pedagógushallgatók kulturális programon vettek részt, valamint felkeresték a Radioaktívhulladék-tároló Látogatóközpontját. 

Szakmai tanulmányút Bátaapátiba

A kulturális kirándulás szakvezetését a falu önkormányzata biztosította. A hallgatók ellátogattak a 300 éves, teljesen eredeti állapotában fennmaradt evangélikus templomba, majd az előző században itt élő svábok kulturális emlékeit bemutató tájházat. Innen a történelmi hagyományokkal rendelkező Apponyi-kúriához vezetett az út, amely napjainkban magas színvonalú szálláshelyként működik. 

Szakmai tanulmányút Bátaapátiba

A délután során a Radioaktívhulladék-tároló felszíni bemutatóteremben a hallgatók tájékoztatást kaptak a telephelyen folyó munka múltjáról és jelenéről egy rövid film segítségével. Érintőképernyős tartalmak és kvízjáték tették színessé a programot. Ezek után következett egy körülbelül 200 méteres séta a felszín alatt kötelező védőfelszerelésbe öltözve, ahol az első keresztvágatban bemutatóterem várja a látogatókat. A hallgatók kémlelőablakon keresztül nézték meg a hulladék szállítására kialakított nyugati lejtősaknát, ahová monitoringállomást is telepítettek, így a pedagógusjelöltek a mért átlag dózisteljesítményt is megszemlélték. A demonstrációs kamrában megismerkedtek a tároló kialakítására alkalmazott robbantásos módszerrel. 

Szakmai tanulmányút Bátaapátiba

A látogatás a környezetvédelem tantárgy tartalmába illeszkedett bele. A hallgatókat dr. Patocskai Mária, főiskolai docens kísérte.