Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Tanösvény-látogatás az őszi napsütésben

A Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Intézet szervezésében folytatódott a magyarországi német nemzetiségi tanösvények látogatása. A német nemzetiségi pedagógusképzésben résztvevő hallgatók október 20-án Mecseknádasdra és Fekedre utaztak az őszi napsütésben.

Őszi tanösvény-látogatás az EJF szervezésében.

Hallgatóink első úticélja Mecseknádasd volt, a helyi tanösvény mottója a „Nádasdi lélek”. A tematikus útvonal hét állomása azokat az elemeket szemlélteti, amelyek a nádasdi lélek („Volksseele”) kialakulásához vezettek az elmúlt 300 esztendőben, a 18. századi betelepítéstől napjainkig. A nádasdi lélek a helyi német nemzetiségre jellemző érzéseket, hangulatokat, szokásokat foglalja magába, minden táblán található egy életbölcsesség, amelyet a nádasdiak a témához kötnek: áldás, alázat, tehetség, kitartás, hozzáállás, érték, hála.

Őszi tanösvény-látogatás az EJF szervezésében.

A kirándulás a magyarországi német építészet gyöngyszemeként is emlegetett Fekeden folytatódott, ahol a tanösvény a fa vezérmotívumon keresztül mutatja be a kis baranyai település múltját és jelenét. A nyolc tanösvény-állomás segítségével a fekedi svábok szokásai, mindennapjai és ünnepei elevenednek meg.

Őszi tanösvény-látogatás az EJF szervezésében.

A tanösvényeket végigjárva a csoport betekintést nyerhetett a településeken élő német nemzetiségek történelmébe, hagyományaiba és kultúrájába. Hallgatóink nagyon élvezték a szabadban megtartott rendhagyó tanórákat, a program jól kiegészítette a főiskolai képzésüket, tudásukat.

Őszi tanösvény-látogatás Mecseknádasdon és Fekeden.

A hallgatókat Szabó-Szettele Katinka, Putterer Elisabeth és Izsák Bálint tanársegédek kísérték.

A program a „Kulturális örökségeink a német nemzetiségi tanösvényeken” c. NKUL-KP-1-2022/1-000027 azonosítószámú pályázat keretében valósult meg.

Képgaléria