Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Távirat érkezett az EJF-re

174 év után, április 30-án megszűnik a távirat.

A Magyar Posta és a Miskolci Egyetem közös akcióval búcsúzik a távirat szolgáltatástól. A vállalat és az oktatási intézmény közösen csaknem 100 darab táviratot adott fel a három legfőbb közjogi méltóságnak, fenntartó minisztériumoknak, társintézményeknek, egyetemek és főiskolák rektorainak, kiemelt üzleti partnereknek, így tisztelegve a távirat 174 éves története és a hétköznapi kommunikációban betöltött szerepe előtt.

A maga korában forradalmi kommunikációs formának számító távirat helyét a 20. század végére már gyakorlatilag elfoglalta a telefon és az internet. A gyors információtovábbítás funkcióját egyre inkább betöltötte az email, illetve a különböző csevegő szolgáltatások. A táviratfeladás jelentősen csökkent az elmúlt évekre, az igénybevétel minimálissá vált. A Magyar Posta ezért a szolgáltatás kivezetése mellett döntött, táviratot utoljára április 29-én lehetett feladni a postákon.

Az Eötvös József Főiskola nevében dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor április 29-én vette át az utolsó magyarországi táviratok egyikét, Baján az utolsót, amelyen egy Winston Churchill idézet áll.

TáviratTávirat

Érdekesség:

Magyarországon az első táviratot 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. 

A távirat egy rövid szöveges üzenet, melyet a Posta meghatározott időn belül kézbesít a címzettnek. Az egyszerű levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is, amikor a feladó a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett a feladónak.

Forrás: posta.hu