Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Előalkalmassági vizsgára érkeztek a leendő pedagógusok

A felsőoktatási intézmények a felvételi jelentkezési határidőt megelőzően előalkalmassági vizsgát szervezhetnek, amely során a pedagógusszakma ellátásához szükséges képességeket vizsgálják.

Ladányi Éva főiskolai tanársegéd beszédalkalmassági vizsgát tart.

Az Eötvös József Főiskola által meghirdetett előalkalmassági vizsga nagy érdeklődés mellett zajlott január 25-én. A vizsgára azokat a felvételizőket vártuk, akik idén szeptemberben tanító, óvodapedagógus vagy csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszakon kezdik meg a tanulmányaikat. 

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor köszöntőbeszéde.

A felmérés három részből: ének-zenei, testi és beszédalkalmassági vizsgából áll, a nemzetiségi szakokra jelentkezők számára a negyedik rész a nyelvi alkalmasságra irányul – tájékoztatta köszöntőjében a megjelenteket dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor, majd eredményes vizsgát kívánt. 

Dr. Bordás Sándor főiskolai docens beszédalkalmassági vizsgát tart.

A jó énekhang és ritmusérzék, a szép beszéd, a megfelelő testi készség, adott esetben a nyelvismeret mind felvételi követelmény. A leendő pedagógusok az ének-zenei alkalmassági vizsgán egy magyar népdalt, gyermekdalt vagy műzenei szemelvényt adtak elő emlékezetből, szabad választás alapján, valamint néhány hangból álló egyszerű dallamokat énekeltek vissza. A beszédalkalmassági vizsga alkalmával 10-15 soros nyomtatott prózai szöveget olvastak fel, illetve megosztották a pedagógusszakma gyakorlásához kapcsolódó motivációjukat. A testi alkalmassági vizsgán többek között a következő feladatok szerepeltek: közepes iramú, folyamatos futás; egyensúlyozó járás fordulatokkal, két zsámolyra helyezett felfordított padon; labdavezetés stb. A nyelvi alkalmassági vizsga során a szóbeli szövegalkotó képességet mértük fel egy kötetlen beszélgetés keretében.

Manzné dr. Jäger Mónika főiskolai tanár német nyelvi alkalmassági vizsgát tart.

Az EJF-en előalkalmassági vizsgát tett 67 fő közül mindannyian megfeleltek, eredményükhöz gratulálunk!

Dr. Morana Plavac horvát nyelvi alkalmassági vizsgát tart.

A főiskola alkalmassági vizsgát 2023. május 30-án és 31-én tart.

Bakacsi Zita ének-zenei alkalmassági vizsgát tart.

Az eredményes alkalmassági vizsgát a felsőoktatási intézmények kölcsönösen elfogadják, tehát azt elegendő egy alkalommal (egy helyen) letenni. Annak a jelentkezőnek, aki sikeres előalkalmassági vizsgát tett, a tavaszi alkalmassági vizsgán már nem kell megjelennie.