Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

A HORIZON2020

A Horizont 2020 az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014-2020 között meghatározó program, amely minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére.

Három kezdeményezést (FP – Kutatási Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogram; CIP – Versenyképességi és Innovációs Keretprogram; EIT – Európai Innovációs és Technológiai Intézet) foglal magában és a korábbi keretprogramoknálegyszerűbb adminisztrációt, valamint új, innováció-orientált szemléletet vezet be. A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyire képes: a pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás.

 • a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt;
 • a hangsúlyt a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát érintő problémák megoldására helyezik (pl. egészségügy, energia, közlekedés területein);
 • egyszerűsítik az adminisztratív szabályokat és eljárásokat, áttekinthetőbbé teszik a finanszírozási rendszert, gyorsítják a szerződéskötést, a pályáztatás szinte teljes mértékben elektronikus úton történik;
 • a program kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort: a Horizont 2020 program egyik fontos újdonsága, hogy a kkv-k támogatására új eszközt vezet be az Európai Bizottság, amely az innovációs lánc teljes folyamatában - az ötlettől a piaci bevezetésig - végigkíséri a kkv-kat. Egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a kiírásokra, míg korábban ez csak nemzetközi konzorciumokban volt lehetséges.

A Horizont 2020 program szerkezete három pillérre épül:

H2020 három alalppillére
H2020 három alappillére

 

 1. Kiváló tudomány - az EU-nak a tudományos kiválóság terén világviszonylatban betöltött vezető szerepének megerősítését célozza.
 2. Vezető ipari szerep - Európa vezető szerepét hivatott megalapozni a kutatás-fejlesztés és innováció területén, amit a kulcsfontosságú technológiák támogatásával, a tőkéhez való szélesebb körű hozzáférés biztosításával, valamint a kis- és középvállalkozások segítésével terveznek elérni.
 3. Társadalmi kihívások – az Európa egésze számára kihívást jelentő társadalmi kérdések megoldásához kíván hozzájárulni az egészségügy, élelmezésbiztonság és fenntartható mezőgazdaság, az energia, a közlekedés, az éghajlatváltozás és környezetvédelem, valamint az inkluzív, innovatív és biztonságos társadalmak területein.
  A Horizont 2020 költségvetésének eloszlása
  A Horizont 2020 költségvetésének eloszlása

   

A Horizont 2020 program valamennyi pályázati felhívását az EU hivatalos lapján (Official Journal) kívül, az Európai Bizottság által működtetett Research & Innovation Participant Portal-on (a továbbiakban Participant Portal) találják meg az érdeklődök:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/home.html

A Participant Portal a belépési pontja az EU által finanszírozott kutatási és innovációs projektek elektronikus adminisztrációjához és olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek felölelik a teljes pályázati életciklust.  A pályázatok elkészítése és beadása kizárólag elektronikusan úton lehetséges! Ehhez minden szükséges információt megtalál a felhívásokban, fontos, hogy a pályázati határidőt mindenképpen tartsa be!

A Participant Portal-on a H2020 pályázati kiírásokon kívül, az ezekhez tartozó hivatalos útmutatók, legfrissebb információk és a még folyamatban levő 7. kutatási keretprogram (FP7), illetve a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) felhívásai is megtalálhatóak. A Participant Portal-on menedzselheti projektjeit elektronikusan, valamennyi hivatalos jogi anyag és útmutató is innen tölthető le. 

Az Eötvös József Főiskola, mint Intézmény regisztrálva van a portálon, PIC azonosítónk: 949428823, mely nemcsak az ERASMUS programban azonosítja az intézményünket, hanem a Horizon 2020 valamennyi pályázati lehetőségénél. A Participal Portalon rögzítve lett az EJF jogi és pénzügyi adatai, hozzáférési jogosultságai.

LEAR (Legal Entity Appointed Representative) kapccsolattartó: Nagy-Czirok Anita – A felületen beállíthatja a kapcsolattartókat, látja a beadott pályázatokat, adminisztrálja, kezeli azokat.