Szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok 1870 óta.

Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Intézet

Üdvözöljük / Dobro došli / Herzlich willkommen / Welcome

Szeretettel üdvözlöm a Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Intézet oldalán. Főiskolánk az elmúlt évtizedek alatt a régió meghatározó felsőoktatási intézményévé nőtte ki magát, amire az oktatóink, munkatársaink és hallgatóink kitartó munkájának visszaigazolásaként tekintünk. Intézetünk képzési spektruma három nyelvet ölel fel: angol, horvát, német.

Felkészült, komoly szakmai múlttal rendelkező nyelvszakos oktatóink, anyanyelvi lektoraink és az anyaországok partnerfőiskoláiból érkező vendégtanáraink a következő BA alapképzéseken, illetve szakirányú továbbképzéseken adják át tudásukat:

ANGOL NYELVI KÉPZÉSEK

HORVÁT NYELVI KÉPZÉSEK

NÉMET NYELVI KÉPZÉSEK

INDÍTANI TERVEZETT KÉPZÉSEK

  • Német nemzetiségi pedagógus a korai kétnyelvű és kultúraközvetítő nevelés területén szakirányú továbbképzés
  • Német nemzetiségi pedagógus a korai kétnyelvű és kultúraközvetítő nevelés területén pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés

A fenti képzési portfóliónkból szeretném figyelmükbe ajánlani, hogy a tanító és az óvodapedagógus képzésben résztvevő hallgatóinknak horvát, illetve német nemzetiségi szakképzettség megszerzésére kínálunk lehetőséget. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szaknyelvi és szakmódszertani (ének-zene, környezetismeret, matematika, technika, testnevelés és vizuális nevelés) tantárgyakat nemzetiségi nyelven is oktassuk, ezért a képzések és továbbképzések a főiskola horvátországi, németországi és ausztriai anyanyelvi partnerintézményeiben tanító oktatók bevonásával zajlik.

Érettségivel rendelkezők számára megszerezhető alapszakon, a nemzetiségi szakirányon 8 félév alatt a horvát/német nemzetiségi tanító, illetve 6 félév alatt a horvát/német nemzetiségi óvodapedagógus szakképzettség.

Tanító vagy óvodapedagógus diplomával rendelkezők rövidített képzési idő alatt (3 félév) szerezhetik meg a horvát/német nemzetiségi tanító vagy a horvát/német nemzetiségi óvodapedagógus szakképzettséget. 

Tanár és bölcsész diplomásoknak biztosítunk lehetőséget ugyancsak rövidített képzési idő alatt arra, hogy egyszerre szerezhessenek általános tanító és nemzetiségi tanító szakképzettséget.

Intézményünk egyedülálló jellegzetessége, hogy az országban kizárólag az Eötvös József Főiskola képez horvát nemzetiségi tanítókat és óvodapedagógusokat. A nemzetiségi mentorképzésre (3 félév) horvát, illetve német nemzetiségi óvodapedagógusok és tanítók számára szintén csak a főiskolánkon lehetséges.

Angol tanítót nem csak angol műveltségterületen képzünk, hanem bármely szakos tanári, illetve anglisztika alapszakos bölcsész diplomával rendelkezők rövidített képzési idő alatt szintén angol tanító végzettséget szerezhetnek.

A tanító végzettségű pedagógus hallgatóknak a kompetencia alapú angol nyelvi tanító képzés szakirányú továbbképzési szak 3 félév alatt ugyancsak angol tanító szakképzettséget ad.

Főiskolánk akkreditált vizsgahelyi státusszal rendelkezik. Ennek értelmében nemcsak helyszínt biztosítunk a vizsgázóknak, hanem saját vizsgáztatókkal is rendelkezünk. Nyelvvizsgaközpontunkban államilag elismert Origó nyelvvizsgát és  MATE „Zöld ÚT” szaknyelvi vizsgát lehet tenni.

Az Eötvös József Főiskola nyelvvizsga időpontjai a https://nyelvvizsga.hu/ oldalon is megtalálhatók. 

Bízom benne, hogy sikeres felvételije után hallgatóink között köszönthetem.

További felmerülő kérdések esetén, részletesebb tájékoztatás céljából állok szíves rendelkezésére.

Dr. Szőcs Krisztina - intézetigazgató

Kocsis Adrienn - intézeti előadó (79) 524-624 mellék: 333
E-mail: kocsis.adrienn@ejf.hu

"A" épület C/47-es szoba